dinsdag 27 september 2011

Reisprogramma
dag 1
Non-stoplijnvlucht per Singapore Airlines van Amsterdam naar Singapore.

dag 2
Met dezelfde maatschappij naar Yangon, waar we tweemaal overnachten. In de namiddag bezoek aan het complex van de serene en sfeervolle Shwedagon-pagode met haar sierlijke gouden spits.

dag 3
In Yangon vormen groene lanen met koloniale villa's een interessant contrast met grote boeddhabeelden en enorme pagoden, zoals de Sule. In het Nationaal Museum zien we de schitterende Leeuwentroon. Aangekomen bij de witte olifanten horen we over hun mythische betekenis. Een goede traditie is onze bescheiden donatie aan een medische kliniek.

dag 4 t/m 6
Ochtendvlucht van Yangon naar Bagan, waar we driemaal overnachten. We nemen ruim de tijd om de fascinerende Vlakte van Pagan met zijn talloze stoepa's, pagoden en curiosa te verkennen. De bloeitijd van Bagan lag tussen de elfde en de dertiende eeuw. Per boot gaan we naar Kyauk Gu U Min, waar we de zon zien ondergaan. Een deel van de laatste dag is er geen programma. U kunt iets van het schitterende lakwerk kopen of in de mooie hoteltuin met zwembad vertoeven.

dag 7
We varen een stukje stroomopwaarts naar Pakokku over de grootste rivier van Myanmar, de Irrawaddy. Onze bus brengt ons verder naar Monywa, waar we tweemaal overnachten. Onderweg stoppen we onder meer bij de ruïne van een van Birma's grootste teakhouten kloosters.

dag 8
Op de markt worden producten uit India verhandeld. Daarna brengen we een bezoek aan een curieuze, moderne pagode in suikerwerkkleuren, die wel wordt vergeleken met de Borobudur op Java. Vlakbij zien we een enorme liggende boeddha met een 130 meter hoge stoepa ernaast. In de middag bekijken we in Po Win Daung grotten en nissen met beelden en interessante schilderingen.

dag 9
Tussen Monywa en Mandalay ligt het rustieke Sagaing. Een lint van pagoden strekt zich hier uit over de heuvels en overal zijn schrijnen, kloosters en grottempeltjes met fraaie schilderingen. Zilversmeden maken fijngevormde sieraden. Vier overnachtingen in Mandalay.

dag 10
Mandalay heeft veel te bieden. De Mahamuni-pagode in rood en goud herbergt een zeer oud beeld. Het is onherkenbaar door een vele centimeters dikke bladgoudlaag. Op het terrein vinden we ook enkele grote Khmer-bronzen. Het houten Shenandaw-klooster heeft prachtig houtsnijwerk met jataka of beeldverhalen. Het Kuthodaw-complex herbergt de boeddhistische Tripitaka-tekst, geschreven op honderden enorme marmeren bladzijden. Hier maken goudslagers het alom gebruikte bladgoud en hebben beeldhouwers klanten tot in Japan.

dag 11
Excursie naar Amarapura met zijn lange, teakhouten voetgangersbrug. Gigantische bomen op de rivieroevers en zijdeweverijtjes dragen bij aan de sfeer. De pittoreske plaats Inwa bereiken we vanuit Amarapura per paardenkoets.

dag 12
Geen programma. Optionele dagexcursie naar Pyin Oo Lwin. Britse huizen en lawns zijn kenmerkend voor dit hill station. We bekijken de uitgestrekte botanische tuin.

dag 13
Ochtendvlucht van Mandalay naar Heho. Vlakbij het Inle-meer ligt Nyaung Shwe, waar we het museum bezoeken. Met comfortabele bootjes varen we naar ons hotel, gebouwd aan het water. Onderweg bezoek aan een mysterieus geestenschrijn, gelegen in een bos van heilige banyans. 's Middags bekijken we het houten klooster van Nga Phe Kyaung met wonderlijke sculpturen en de beroemde katten die door een hoepeltje springen. In Inndein zien we een pagode.

dag 14
Excursie naar Kakku, een niet lang geleden ontsloten, bizar complex van circa tweeduizend oeroude pagoden en tempels, die als op een schaakbord geordend in het land liggen.

dag 15
Per boot onderweg naar de zuidelijke oevers van Inle zien we beenroeiers en boeren in de weer met hun drijvende tuinen. In de verte wordt het meer omzoomd door groenblauwe bergen. In Kyaing Kan dragen de monniken kleding die geweven is uit vezels van de lotus. We eindigen bij de Tahkaung Mwedaw-pagode. 's Avonds wonen we een korte voorstelling van Shan-dansen bij.

dag 16
Lijnvlucht naar Yangon, waar kamers ter beschikking staan om u om te kleden. In de namiddag vliegen we via Singapore terug naar Amsterdam.

dag 17
's Ochtends vroeg aankomst in Amsterdam